2015-07-13

Härliga lata dagar i sommar önskar vi på FTI

Finns det någon industrisemester fortfarande, kan man undra. Under 2015 lär perioden den 6 juli till den 3 augusti vara den tid då flest har semesterledigt och det kan väl då motsvara det som förr kallades industrisemester. Svenskarna är bland de bästa i världen på återvinning av förpackningar och tidningar. Bara för att man är ledig, vare sig man är på sjön, i sommarhus eller camping eller om man strosar runt i en stadspark så vill man naturligtvis fortsätta återvinna förpackningar och tidningar.

Det är vi på FTI som, på uppdrag av producenter verksamma i Sverige, samlar in och ser till att förpackningar och tidningar återvinns. I hela Sverige går därför återvinningen till på samma sätt. Vare sig man är i Ystad eller Haparanda så finns våra återvinningsstationer runt om på gator och torg i alla Sveriges kommuner. Här på hemsidan hittar återvinnare enkelt den återvinningsstation som ligger närmast från där dman befinner sig. Där hittar man också uppgifter om när en station töms och städas, www.ftiab.se/hitta-atervinningsstation.

Fler och fler hittar den här funktionen på vår hemsida, säger Mia Steinbach på FTI, regionchef för Dalarna, Jämtland, Gävleborg och Uppsala. – Men man kan också fråga på semesteranläggningen eller den man bor hos vad de brukar göra. Många ordnar själva med återvinning i närmre anslutning till boendet.

Vi anpassar tömning och städning efter förändringar i användningen, det vill säga ökar där fler är sommartid och drar ned där användandet minskar. Målet är att behållarna ska tömmas när de är fulla. Allt för att ha så låg miljöbelastning som möjligt och att besökare ska mötas av en ren och trevlig station. Men matrester i förpackningar drar till sig fåglar som gör vad de kan för att komma åt dem och drar ut dem ur behållarna.

Jag vill rekommendera att man under de varma månaderna är lite mer noggrann med att skölja ur och ta bort eventuella matrester, säger Magnus Örnborg på FTI, regionchef för Halland och Västra Götaland. – För själva återvinningsprocessen är det inget stort problem men för lukt och djur blir det bättre med ursköljda förpackningar sommartid.

För den vetgirige lanserade vi till sommarlovet ”Åter-vinneriet” som är en quiz i återvinning som görs i dator, läsplatta eller mobil; på stranden, i hängmattan eller på resan till landet. Med Åter-vinneriet hoppas vi ge unika kunskaper i hur återvinning av förpackningar och tidningar går till och dessutom ger vi ett diplom eller intyg på examen som visar den kunskap man fått. Ett intyg som kan vara av värde när man söker arbete.

Vi passar på att önska alla en skön sommar.

Här kommer du till Åter-vinneriet. Har du synpunkter och frågor på Åter-vinneriet kan du mejla dem till info@ftiab.se.