2015-12-15

Julfint på våra återvinningsstationer

Redan före Lucia började extraresurser sättas in med fler tömningar av återvinningsbehållare. Insatsen kommer att pågå under fyra veckors tid.

Jul och nyår innebär ett överflöd av varor i paket som ska återvinnas. Trycket på landets återvinningsstationer är stort. På platser där återvinningsbesöken tidigare år varit många töms behållare för pappers- och platsförpackningar flera gånger i veckan. På vissa av dem varje dag – såväl vardag som helgdag. Det utförs även extratömningar av behållare för glasförpackningar.

När alla prognoser pekar på både ökad julhandel och tidigare start gör vi vad vi kan för att serva både hushåll och kommuner på bästa sätt. Tömningsbilar kommer besöka våra återvinningsstationer på tider man inte är van vid, men samtidigt hoppas vi på överseende med det eftersom vi vill hålla rent och snyggt på stationerna, säger Kent Carlsson, vd på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Utöver extra tömningar utökar vi dessutom våra städresurser på återvinningsstationer ännu mer jämfört med julen 2014, för att hålla julfint under hela helgperioden. Om en behållare på en återvinningsstation ändå är full, är tömningsbilen ofta redan på väg.

Tips om hur du återvinner i jul och nyår

Förpacknings- och Tidningsinsamlingens bästa tips om hur du återvinner vid jul och nyår:

  • Julklappspapper och wellpapp lägger man bland pappersförpackningar. Ta helst bort tejp och klister och vik ihop kartonger och papper så att de tar mindre plast
  • Paketsnören ska läggas i den vanliga soppåsen
  • Frigolit lämnas bland plastförpackningar
  • Sillburken av glas lämnas bland glasförpackningar och locket bland metallförpackningar
  • Trasiga lampor från adventsljusstake och julgran lämnas till återvinningscentralens el-insamling
  • Julgranen hör hemma vid kommunernas grovsopsanläggningar eller på platser som kommunen eller fastighetsägaren angivit
  • Använda fyrverkeripjäser sorteras efter de material de består av, t ex pappers-, plast- eller metallförpackningar. Om du har kvar överblivna fyrverkeripjäser lämnas de till polisen.
  • Grovsopor lämnas som vanligt till någon av kommunens bemannade återvinningscentraler som finns listade på kommunens hemsida
  • Sist men inte minst – Varför inte bjuda in någon till julbordet som är ensam på julen, någon som kanske aldrig firat jul eller någon som inte riktigt har råd att ordna med egen julmat? Ett bra sätt att sprida värme samtidigt som man slipper slänga julmaten i komposten.