2013-01-28

Malmöbor ger förslag på nya återvinningsstationer

När återvinningsstationerna i Malmö rustades upp under senhösten frågade Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) malmöborna om förslag på nya platser för återvinningsstationer och om deras betyg på återvinningen.

 Resultatet blev ett 20-tal förslag på platser för återvinningsstationer. Ett 70-tal har också satt betyg, och två av dem följer nu med på en studieresa för se hur förpackningar återvinns. — Vi har fått många bra förslag för nya återvinningsstationer och ska nu diskutera med Malmö Stad om vad som är möjligt att genomföra, säger Anneli Viberg, regionchef vid FTI.

3,8 i snittbetyg I enkäten betygssattes följande frågor från 1 (mycket dåligt) till 5 (mycket bra). De nya behållarna fick betyget 4,1, skötseln av återvinningsstationer (städning och tömning) 3,5, sorteringsinformation vid återvinningsstationer 3,9 och närheten till en återvinningsstation 3,7. Snittbetyget blev 3,8.

— Även om det är en liten undersökning fick vi en vink om att invånarna verkar gilla våra nya behållare. Men de vill ha fler stationer och mer städning och tömning, och det planerar vi för nu. Solveig Nilsson och Patrik Lindmark vann återvinnarresan Alla som besvarade enkäten deltog i utlottningen av en resa till Swerecs plaståtervinningsanläggning i Värnamo. Dit går det merparten av alla plastförpackningar som källsorteras av landets hushåll.

Solveig Nilsson skrev att hon vill att det ska vara så nära till stationerna att man inte behöver ta bil: "Tänk på äldre som inte har bil men vill återvinna". Hon föreslog en ny station vid ICA Maxi på Ystadsvägen för de som bor i Gullviksområdet.

Patrik Lindmark föreslog en ny station vid Möllevångstorget, vid hundrastgården på andra sidan Nobelvägen: "Upplyst (så inte kioskerna dumpar sitt avfall lika lätt) och nära till många människor i ärenden, samt att många fastighetsvärdar har inkomplett återvinning i området."