2012-12-17

Flera tips för din källsortering i mellandagarna

Under juldagarna är mängden använda förpackningar och tidningar som lämnas på våra återvinningsstationer två till tre gånger större än normalt. Vi förbereder oss för detta, men vet av erfarenhet att det ändå kan bli fullt innan vi hinner tömma. Det beror inte bara på att mängden material ökar, utan också på att det under julhelgen är svårare än normalt att förutsäga när det blir fullt vid en viss station. Den hittills snörika vintern ställer också till det. Våra städare gör sitt bästa för att hålla rent.  

— Mest får vi in två-tre dagar efter julafton. Vi har bilar som tömmer behållarna under julveckan för att ta emot materialet som lämnas till återvinning. Vi vill också flagga för att tömningarna av våra behållare kan komma att ske vid oregelbundna tider, säger Annica Dahlberg, informationschef vid FTI.  

— FTI:s ambition är att klara av att tömma stationerna innan de blir fulla, men det kan hända att vi inte alltid hinner i tid. Därför är vi tacksamma för all hjälp vi kan få, avslutar Annica.  

Ett tips är att försöka platta ihop pappersförpackningarna så mycket som möjligt innan de lämnas. Då tar de mindre plats i behållaren, och återvinningen blir effektivare. Ytterligare ett tips är att försöka trycka in lite till i behållarna för pappersförpackningar (där kartonger och julklappspapper ska läggas). Vid vissa återvinningsstationer finns det även behållare som är speciellt avsedda för julklapps- och omslagspapper. Behållarna kan verka fyllda, men ofta finns det mer plats eftersom innehållet i dem sällan är helt packat.

Även om det är helt fullt i behållaren för pappersförpackningar, är det viktigt att kartong och julklappspapper inte läggs i tidningsbehållaren. Det beror på att tidningspapper görs av en annan papperskvalitet och inte kan återvinnas ihop med pappersförpackningar.