Utbyggda torpet

Från början var det inte miljöaspekten som stod i fokus för familjens källsortering. Mia och Christian bestämde sig för att klara sig med ett 140 liters-kärl, med tömning varannan vecka, för sina hushållssopor. För att lyckas blev de tvungna att kompostera sina matrester och källsortera in i minsta detalj.

Familjen som bor i torpet

– Det blev en extra stor utmaning när vi hade blöjbarn, skrattar Mia. Med egen kompost får familjen bra jord till trädgården, samtidigt som barnen får lära sig hur kretsloppet fungerar i praktiken. Och nu för tiden är miljön deras viktigaste argument för källsortering. Familjen besöker återvinningsstationen ungefär en gång i veckan, på väg till eller från förskolan med bilen. Eftersom de läser dagstidningar digitalt behöver de inte så stort utrymme för pappers- och tidningssortering.

Torpet

Bostad: Utbyggt båtmanstorp från 1700-talet.

Vi som bor här: Christian och Mia med barnen Freya 5 år, Willmer 7 år och hunden Trixi.

Sortering som tar mest plats: Plast och kartonger.

Utmaningen - Enkelt för hela familjen

Idag förvaras all källsortering bredvid Trixis hundmat i påsar, korgar och lådor på golvet vid altandörren. Eftersom huset har springor letar sig möss in vintertid. Därför önskar familjen att förvaringen kommer upp en bit från golvet, gärna med lock. Det måste vara enkelt för hela familjen att sortera, samt nära diskbänken.

Rörigt i hallen på torpet

Lösningen - Återvinning som naturlig mittpunkt

Mitt i köket – bara några steg från diskbänken – finns en bra yta som inte utnyttjades särskilt väl. Vi införskaffade en ordentlig arbetsbänk med gott om plats för smart förvaring under. Här får såväl tidningar som pappers- plast- och glasförpackningar plats. Nu blir det enkelt även för barnen att vara delaktiga.

Lösningen - förvaring under en bänk
Lösningen - förvaring under en bänk

Tips på vägen!

Återvinningen behöver inte nödvändigtvis gömmas undan. Med en synlig och lättåtkomlig återvinningslösning går det av bara farten att slänga rätt sak på rätt plats, även för gäster.

Har inga servicemeddelanden...