2020-04-17

Tips på återvinningsuppdrag för barn

Många barn och vuxna spenderar nu mycket tid hemma för att undvika smittspridning av det nya coronaviruset. Vi vill därför tipsa om roliga återvinningsuppdrag som både engagerar barnen och gör nytta för miljön.

Svårt att sysselsätta barnen när de är hemma från förskolan? Vad sägs om återvinningssafari, återvinningstävling eller återvinningspyssel för hela familjen? Här är tre tips på enkla och lärorika lekar.

  1. Återvinningssafari hemma
    Ge barnen i uppdrag att se om de hittar saker i hemmet som ska till återvinningen. Låt dem leta i badrummet efter tomma schampo- och tvålflaskor, hålla koll på brevlådan eller samla ihop och återvinna överblivna förpackningar från matlagningen. Dela ut roliga återvinningsuppdrag som får barnen att lära sig mer genom lek och skoj.

  2. Återvinningstävling utomhus
    Ge er ut i naturen på återvinningstävling. Ge barnen i uppdrag att till exempel försöka hitta och samla in lika många kapsyler som de är gamla eller stapla papper, kartonger och tidningar till torn som är lika höga som de själva är långa. Eller ta med en påse varje dag och samla in allt skräp ni hittar, spara påsarna under en vecka, vilken dag blev det mest och av vilket material? Återvinn sedan materialet tillsammans vid närmaste återvinningsstation.

  3. Återvinningspyssel för hela familjen
    Gör barnen mer engagerade i återvinning med hjälp av kreativt pyssel. Sätt igång en pysselverkstad hemma och gör kreativa och roliga prylar av återvinningsbart material tillsammans. Glöm inte att sortera och återvinna det material som blir över från pysselstunden.

Tidigare studier från FTI visar att 39 procent av de svenska hushållen med barn upplever att barnen inte är delaktiga i återvinningen hemma. För att öka engagemanget bland barn har FTI tagit fram ett kostnadsfritt pedagogiskt material till förskolor och familjer, Materialvärlden.

Mer inspiration och information hittar du på www.materialvärlden.se

Är du är osäker på hur du återvinner dina förpackningar, kan du hitta information i FTI:s sorteringsguide.

Har inga servicemeddelanden...