Återvinningscykeln

Med den här illustrationen vill vi beskriva ansvarsförhållandet mellan kommuner och producenter. Vi har alla ett ansvar för att källsortera våra använda förpackningar av papper, plast, metall, glas samt våra tidningar. Därefter tar antingen kommunen eller producenten av förpackningen vid.

Förenklat ansvarar kommunen för matavfall som blir till biogas, tidningar, återvinningscentraler och en del av det miljöfarliga avfallet. Resten är producenternas ansvar.

På en dator kan du hålla markören över respektive "tårtbit" i bilden för att se separata förklaringar för respektive område. Klicka på bilden för en större version, öppnas i eget fönster.

Illustration: Leif Åbjörnsson

Återvinningscykeln Vid återvinningsstation lämnar du dina använda förpackningar och tidningar. I batteriholken lämnas förbrukade batterier. I en del fastigheter finns ett miljörum eller -stugor med behållare där du bland annat lämnar använda förpackningar och tidningar. Vi kallar det fastighetsnära insamling. I butiker och affärer lämnar du returflaskor och burkar mot pant. Apoteket tar emot dina utgångna  mediciner. Matavfall lämnar du på olika sätt i olika kommuner för att det senare ska omvandlas till biogas. Vid återvinningscentralen lämnar du uttjänta möbler, elektronik, porslin, dricksglas, trädgårdsrester, bildäck med mera. Miljöfarligt avfall lämnar du på återvinningscentralen och miljöstationer vid vissa bensinstationer i för ändamålet särskilt avsedda behållare. Uttjänt elektronik och glödlampor lämnar du på återvinningscentralen, vissa butiker som säljer el och lampor tar även emot lysrör och lampor. Enligt regeringens förordning har alla hushåll ett ansvar för att källsortera våra använda förpackningar och tidningar.
Har inga servicemeddelanden...