insamlat material

SÅ BRA ÄR SVERIGES INVÅNARE PÅ ATT LÄMNA IN FÖRPACKNINGAR TILL ÅTERVINNING

2,4 miljoner fyllda återvinningsbehållare – så mycket förpackningar och tidningar samlades in till återvinning i Sverige förra året. Intresset för miljö och hållbarhet har aldrig varit större och återvinning är något som engagerar många. Faktiskt de allra flesta. Vår senaste statistik från Återvinningsbarometern visar att mer än 9 av 10 svenskar återvinner. Det är helt fantastiskt, eftersom alla vinner när du återvinner!

Varje år presenterar vi på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen statistik som visar hårda fakta på hur bra vi svenskar egentligen är på att återvinna. Genom att bokstavligen väga all återvinning vi samlar in kan vi nämligen få fram en konkret siffra på detta.

Förra året lämnade varje person i Sverige i genomsnitt in 50 kilo förpackningar och 14 kilo tidningar till återvinning och totalt samlades 660 828 ton förpackningar och tidningar in.

Allt vårt insamlade material skickas sedan till olika anläggningar för återvinning. Där sorteras och behandlas materialet för att så mycket som mycket möjligt ska kunna säljas vidare till köpare som använder materialet för tillverkning av nya produkter.

Nyfiken på hur det ser ut just i din kommun? Titta i tabellen nedan för att se varje kommuns resultat. Statistiken är sammanställd så att du enkelt kan jämföra siffror för hela Sverige – per kommun, för olika materialslag eller mellan olika år.

Känns återvinning komplicerat eller tryter inspirationen för insamlingen ibland? Besök vår sida för hemmainspiration för information och inspiration om insamling och återvinning.

Bra att veta om insamlingsstatistiken

· Ibland händer det att de boende i en kommun lämnar sina förpackningar och tidningar i andra kommuner än hemkommunen. Till exempel i samband med jobbrelaterade resor eller på ett fritidshus i en annan kommun. Detta tar inte statistiken hänsyn till.

· Det kan också hända att lasterna från olika kommuner blandas samma tömningsbil. Det beror på att vi vill jobba så klimatsmart som möjligt. I de fallen använder vi en genomsnittlig siffra för de inblandade kommunerna.

· På några ställen runt om i landet finns lokala återvinningslösningar. Då ingår tidningarna och förpackningarna inte i FTI:s statistik.


Statistik för Sverige 2020 (nationellt)

Förpackningar av:(kg per invånare)GlasPapperPlastMetallTidningar
202022,616,98,71,813,6
201922,114,67,91,716
Har inga servicemeddelanden...